Historia

Sottungsby FBK perustettiin 31.7.1921 silloisessa Helsingin maalaiskunnassa. Nykyään kunta tunnetaan Vantaan kaupunkina. Palokunnan ensimmäinen asema valmistui 1920-luvulla. Asema kunnostettiin 1980- ja 1990-luvuilla ja siirrettiin nykyiselle paikalleen Mäntykummuntielle 2000-luvun alussa.

Toinen asema avattiin 1950-luvulla. Asemaa laajennettiin 70-luvulla, jolloin saatiin asianmukaiset peseytymistilat ja talonmiehen asunto suurennettua noin 80 neliön kokoiseksi. Vuoden 2006 alussa otettiin käyttöön uusin asema, joka rakennettiin samaan pihapiiriin toisen aseman kanssa. Uudella asemalla on kolme autopaikkaa.

Fargo ja Kulkuri moottoriruisku harjoituksissa.

Harjoitus käynnissä.

Padasjoen nuorisoleirileiri.

 

Ensimmäiset 30 toimintavuotta palokunta tuli toimeen ilman omia ajoneuvoja. Kyläläiset auttoivat hevosillaan ja vetivät sammutuskaluston perille hevoskärryillään. Myöhemmin käytettiin myös kyläläisten kuorma-autoja. Ensimmäinen oma paloauto hankittiin 1950-luvulla. Se oli Jeeppi, jossa oli avolava ja palomiehet istuivat lavalla pienessä vanerimajassa. Vuosina 1962 – 91 palokunnalla oli käytössään Fargo D500 -merkkinen paloauto.

Fargo D500 museoauto

Vuonna 1962 palokunta sai ensimmäisen oikean paloautonsa. Helsingin maalaiskunta oli samoihin aikoihin perustanut oman vakituisen palokunnan mutta hankki myös Sotungin VPK:lle upouuden Fargo-paloauton. Auto palveli uskollisesti melkein 30 vuotta, kunnes palokunta osti uudemman auton 1991. Auto kunnostettiin 1990-luvun lopussa ja vielä 2000-luvulla. Kun Fargo tuli palokunnan käyttöön se oli kaikkein tehokkain paloauto Helsingin maalaiskunnassa 202:n hevosvoiman moottorillaan. Autossa oli nokkapumppu ja 1500 litran vesisäiliö.

Museoasema

Palokunnan ensimmäinen asema rakennettiin 20-luvun lopulla keskelle kylää. Oltuaan melko pitkään yksityisen omistuksessa, palokunta sai aseman haltuunsa taas 90-luvulla. Asema kunnostettiin, koska se oli vuosien mittaan rapistunut. Paloasema oli kuitenkin vuokramaalla, eikä maanomistaja halunnut jatkaa vuokrasopimusta. Tämän vuoksi asema siirrettiin alkuperäiseltä paikaltaan vuonna 2001. Palokunta sai vuokrata nykyisen maapohjan kaupungilta – vain noin 100 metriä nykyiseltä asemalta. Museoasemaa käytetään pääasiassa museokaluston säilytykseen.